Teruggaaf BPM bij export

Als u een gebruikte personenauto, bestelauto of motor uitvoert, kunt u onder voorwaarden een gedeeltelijke teruggaaf krijgen van de betaalde bpm.

Procedure

Wilt u bpm terugkrijgen omdat u de auto in rijwaardige staat buiten Nederland brengt en registreert in een ander land van de Europese Unie of de EER (Europese Economische Ruimte)?
Voordat u de auto buiten Nederland brengt moet u het motorrijtuig aanmelden bij de RDW voor uitvoer. Meer informatie kunt u hiernaast vinden --->.

Na registratie van het motorrijtuig in een ander land van de Europese Unie of de EER kunt u een schriftelijk een verzoek om teruggaaf indienen bij uw regiokantoor van de Belastingdienst. Daar kunnen ze u ook meer vertellen over de voorwaarden voor teruggaaf van bpm.

Bron: Belastingdienst.nl

Wat te doen bij uitvoer van mijn auto?

Als u als geregistreerde eigenaar/houder uw voertuig wilt uitvoeren, moet u ervoor zorgen dat de registratie in Nederland wordt beëindigd. U kunt de registratie beëindigen door uw voertuig bij de RDW aan te melden voor uitvoer.

Voor uitvoer gaat u naar een RDW-keuringsstation, of naar de Klantenservicebalie in Zoetermeer of Veendam (geopend op werkdagen van 8.00 uur tot 17.00 uur).

Openingstijden keuringsstations voor uitvoer:
Voor de openingstijden van de keuringsstations kunt u contact opnemen met de RDW Klantenservice.

Voor het aanmelden van de uitvoer heeft u nodig:

  • Een geldig legitimatiebewijs
  • Het Tenaamstellingsbewijs en het Overschrijvingsbewijs van het kentekenbewijs
  • De kentekenplaten (-plaat) van uw voertuig

Let op! Het is niet verplicht om het Voertuigbewijs te tonen, maar als u het Voertuigbewijs niet bij u heeft, moet u wel beschikken over het chassisnummer. Dat moet u invullen op de uitvoerverklaring.  

Uitvoerverklaring
De RDW-medewerker vraagt u om een 'uitvoerverklaring' in te vullen. U overhandigt het ingevulde formulier en de kentekendocumenten aan de medewerker. Ook de kentekenplaten levert u in. Na controle krijgt u van de medewerker:

  • Een uitvoerverklaring in tweevoud: het origineel (wit) en een kopie (de groene doorslag). Deze uitvoerverklaring is het enige bewijs dat uw voertuig officieel voor uitvoer is aangemeld in de kentekenregistratie en dat u niet langer aansprakelijk bent voor de voertuiggebonden verplichtingen.
  • Het gestempelde Tenaamstellingsbewijs

Op het moment dat de RDW de uitvoer accepteert, vervalt de geldigheid van het kentekenbewijs. U mag dan met uw voertuig geen gebruik meer maken van de openbare weg, tenzij u een uitvoerkenteken aanvraagt. Als u met het voertuig, voorzien van een uitvoerkenteken rijdt, vergeet dan niet hiervoor een verzekering af te sluiten. Zorg er eveneens voor dat het voertuig APK-goedgekeurd is.

Een aantal belangrijke zaken:

  • Mist u het Overschrijvingsbewijs bij uitvoer, dan kunt u hiervoor op de uitvoerverklaring een handtekening plaatsen. U kunt dit alleen doen als u zelf de geregistreerde eigenaar/houder van het voertuig bent.
  • Als u het Voertuigbewijs mist, is het aan te raden om een vervangend kentekenbewijs aan te vragen voordat u het voertuig voor uitvoer aanmeldt. Sinds 1 juni 2004 is het verplicht om het volledige kentekenbewijs in het buitenland te tonen!
  • Als u een voertuig voor uitvoer aanmeldt bij de RDW hoeft u het voertuig niet te tonen.