Duitsland Algemeen / Wonen in Duitsland

Emigratie.

Als u naar Australië of Amerika emigreert weet u dat alles verandert. Wanneer u besluit naar Duitsland te emigreren dient u er rekening mee te houden dat vele zaken zullen wijzigen. Een van de omschakelingen die u dient te maken met het wonen in Duitsland is de taal. Er zijn nog veel Duitsers die geen vreemde taal spreken.

Mentaliteit.
Een van de grootste veranderingen waar u mee te maken gaat krijgen is het mentaliteitsverschil. Onderschat dat niet !! Het leven in Duitsland is veel formeler als in Nederland. Tutoyeren (je en jij) is ‘not done’ . Het gaat allemaal op meneer en mevrouw. De onderlinge buurthulp leeft zeer sterk. Onder het motto voor wat hoort wat.

Integratie.
In de meeste situaties blijft u werken in Nederland. Als u dan ook de boodschappen in Nederland blijft doen, en uw verenigingsleven laat u ook nog eens in Nederland afspelen, dan wordt het zeer moeilijk om te integreren in Duitsland.

Wij wensen te benadrukken dat u hier niet al te licht over moet denken.

Paspoort en inschrijving in de nieuwe gemeente..
Europees is bepaald dat u vrij mag kiezen waar u wilt wonen en/of werken. Dit geldt dus ook voor Duitsland. Men kan u de verblijfsvergunning onder normale omstandigheden niet weigeren. U bent en blijft Nederlander en houdt ook uw Nederlands paspoort dat u echter via een van de  Nederlands consulaten moet laten vernieuwen wanneer dat nodig is. Na vijf jaar kunt u opteren om zich tot Duitser te laten naturaliseren maar dat hoeft niet.

Rijbewijs.
Uw rijbewijs blijft uw eigen Nederlandse rijbewijs. Indien u uw rijbewijs dient te gaan verlengen kunt u bij de gemeente van uw woonplaats een nieuw aanvragen, dit kost trouwens in Duitsland veel minder dan in Nederland. Dit is tevens een Europees rijbewijs. Wenst u toch liever een Nederlands rijbewijs dan is dit aan te vragen bij een van de consulaten in Duitsland.

Auto.
Zoals iedereen weet is auto rijden in Duitsland vele malen voordeliger dan in Nederland, hoofdrede is de aanschafprijs. Er wordt in Duitsland geen BPM berekend wat natuurlijk zeer veel uitmaakt. U kunt, als u in Nederland blijft tanken, overwegen om een auto op LPG of diesel aan te schaffen. Zeker LPG is interessant daar er geen extra wegenbelasting wordt geheven. De wegenbelasting is trouwens al veel minder dan in Nederland. Ook de financiering van een nieuwe ( of jong gebruikte ) is zeer voordelig.

Elektriciteit en kabeltelevisie.
Het voltage voor al uw elektrische apparaten is in Duitsland gelijk aan Nederland, u kunt dus zonder problemen al uw apparaten meenemen.

Indien u niet in de 'bush-bush' gaat wonen, is er ook in Duitsland kabelaansluiting met ruim 40 kanalen, echter Nederlandse zenders zult u niet vaak aantreffen. Dit is echter sterk afhankelijk in welke gemeente u gaat wonen. Zenders zoals Nederland 1,2 en 3. RTL 4 & 5, Yorin, SBS enz. zijn echter uitsluitend via een schotel te ontvangen, hierbij moet u wel rekening houden met extra kosten voor de decoder. Daar tegenover staat dat de apparatuur spotgoedkoop is. U heeft al een schotel met 4 digitale receivers voor nog geen € 200,--. Let bij aanschaf er wel op dat u er een smart-card kunt insteken.

Telefoon.
Alle Nederlandse ISDN telefoons passen op het Duitse telefoonnet. Er zijn dan wel beperkingen aan de mogelijkheden van uw telefoon. Telekom heeft ook een extra Country select abonnement waarmee u inclusief naar Nederland kunt bellen. Er zijn ook een heleboel pre-carriers zoals Tele2 enz… Tevens is het mogelijk uw huidige telefoonnummer mee te verhuizen naar Duitsland, wel zo makkelijk.

Internet
Over het algemeen zijn de internetverbindingen sneller als in Nederland, sterk afhankelijk van het gekozen abonnement. Ook in Duitsland zijn er diverse aanbieders van internet. Als voorbeeld: bij AOL heeft u al een (A)DSL abonnement voor 4,90 euro per maand. Hierbij komt nog wel een pakket voor uw internetgebruik, bij genoemd abonnement is 1.000 mb inbegrepen. Ook internettelefonie is bijna gebruiksklaar in Duitsland, Telekom biedt het al aan. Internet via de kabel kennen we eigenlijk niet in Duitsland.

Water.
Europees is bepaald dat een land haar bevolking drinkwater voor een deel gratis moet leveren. In Duitsland is dat 10000 liter per jaar per persoon. Eén land doet daar echter niet aan mee, en dat is Nederland. Uw waterrekening zal dus behoorlijk lager uit gaan vallen.

Aardgas, propaan of stookolie.
Aardgas stijgt in populariteit in Duitsland. Soms wordt een woning verwarmd met propaangas. Een tank in de tuin die u zelf op gepaste tijden moet laten vullen. Verreweg de meeste huizen stoken op stookolie. U dient zelf op te letten dat de tank, die of in de grond of kelder ligt, of achter uw huis staat, tijdig gevuld wordt. Voordeel van stookolie is dat de prijs van deze laatste wel daalt als de olieprijzen dalen, terwijl de prijs van aardgas dat over het algemeen niet doet; die kan alleen maar stijgen.

Overige informatie.
Wordt onder het genot van een kopje koffie besproken. Dat kan 5 dagen per week van 10-22 uur. We kunnen daarvoor een afspraak maken bij u thuis of op ons kantoor in Duitsland. Maak een afspraak via ons afspraakformulier.