Auto meenemen of niet?

U mag van de overheid tot een jaar na vestiging gewoon met uw gele kenteken blijven doorrijden, al denkt uw verzekeringsmaatschappij daar misschien anders over (de onze vond drie maanden het maximum). Dus u hoeft niet direct iets te ondernemen, alleen controleren of uw verzekeraar meewerkt.

Zoals een ieder weet zijn auto’s in Duitsland goedkoper dan in Nederland omdat er minder belasting geheven wordt. Maar wist u dat netto een auto in Nederland veel goedkoper is dan in Duitsland?

Wat nu te doen met de auto die u al heeft?
Om u tot een goede beslissing te laten komen, zijn hier enkele richtlijnen:

In zijn algemeenheid geldt dat een jonge tweedehands auto in Duitsland goedkoop is, en een ouder tweedehandsje relatief duur. De afschrijvingscurve ligt kennelijk anders. Dit heeft vooral een fiscale oorzaak.

Op een relatief jonge Nederlandse auto, wordt een groot deel van de (inruil)waarde bepaald door bij aanschaf betaalde BPM en BTW. Als u dus een auto van 2 tot 4 jaar importeert naar Duitsland, verliest u dit deel van de huidige waarde; en dat kan aardig in de papieren lopen. Bovendien heeft u te maken met de andere afschrijvingscurve, waardoor ook het “netto deel” van de waarde minder wordt zodra u er een witte nummerplaat opschroeft.

Verkoop uw jonge auto privé of ruil hem in voor een spiksplinternieuwe die u zonder kenteken exporteert naar Duitsland. Dat laatste is dusdanig voordelig dat ook de kostenbewuste Duitser dit traject vaak kiest. Het mes snijdt dan aan twee kanten: u krijgt een (hoge) Nederlandse inruilprijs op uw auto en u betaalt een lage netto prijs voor uw nieuwe auto.

Dat een auto netto in Nederland goedkoper is dan in Duitsland wordt veroorzaakt doordat de autobouwers hun prijzen aanpassen aan het locale belastingniveau. In Nederland met z’n hoge belastingen wordt de netto-prijs dus laag gehouden om de bruto-prijs acceptabel te houden. Op grond van EU-afspraken zou dit verschijnsel uitgebannen moet zijn, maar de praktijk leert anders. Dit zou in kunnen houden dat de bruto-prijzen in Duitsland nog eens met 5% zouden kunnen zakken, of in Nederland nog eens 5% hoger zouden kunnen worden.

Overigens hebben de merken BMW, Mercedes en Porsche al door heel Europa dezelfde netto-prijs. (Bron: Prof. Ferdinand Dudenhöffer, Fachhochschule Gelsenkirchen). Uiteraard is niet alleen de prijs volgens de prijslijst bepalend voor de consumentenprijs, maar ook welke speelruimte (kortingen en acties) de dealer van de importeur krijgt.

Hoeveel goedkoper is een nieuwe auto nu echt?
Vergelijk op internet of via brochures de auto’s met elkaar. En voer de volgende rekensom uit. De uitvoering in Duitsland van hetzelfde type auto is namelijk vaak luxer is dan in Nederland:

+ Nederlandse netto prijs, dus excl BTW en BPM
+ Accessoires die niet in de NL- maar wel in de D-versie van dat model zitten, netto prijs
- Accessoires die wel in de NL- maar niet in de D-versie zitten
= de netto prijs van de D-uitvoering van deze wagen in Nederland
+ 19% Mehrwertsteuer + circa € 100 aan registratiekosten = bruto prijs die u betaalt.

Vergelijk dit met de cataloguswaarde van de consumentenprijs in Nederland (en trouwens ook in Duitsland) en u kent uw voordeel. Het verschil met de Nederlandse catalogusprijs is gemakkelijk 25% voor een middenklasser tot 30% voor een auto die in Nederland  € 35.000,00 bruto kost.

Als u een iets oudere auto rijdt, zo vanaf 5 jaar, kunt u kiezen uit: privé verkopen en voor ongeveer hetzelfde geld of minder een vergelijkbare auto in Duitsland terug kopen of gewoon importeren. Dat laatste is zeker interessant voor bezitters van een grijskenteken auto, die gemakkelijk omgebouwd kan worden tot een “normale” auto.

Wegenbelasting
De wegenbelasting (Kfz-Steuer) wordt bepaald aan de hand van een code die op het kentekenbewijs staat. Van invloed zijn vooral de brandstof (benzine of diesel), de mate waarin dat type auto milieuvervuilend is en de cilinderinhoud. LPG wordt ingedeeld als benzine, maar veroorzaakt een andere vervuilingsgraad.

Voor bijvoorbeeld een Golf TD betaal je minder belasting naarmate de auto jonger (lees: schoner) is.
Voor een Golf III TD 1900cc uit 1993: € 437 per jaar en
voor een Saab 9.3 TiD 2200cc uit 2001: € 303 per jaar,
dus voor een zwaardere auto met meer cc’s wordt in dit voorbeeld minder betaald omdat de vervuilingsgraad minder is.

Ook wordt duidelijk dat de wegenbelasting veel minder is dan in Nederland.
Op de site van het Bundesfinanzministerium kan een brochure worden opgehaald. Als u van een autotype het Schlüsselnummer weet (vraag het de autohandelaar of kijk op het kentekenbewijs, of zoek anders op de site van de ADAC) kan hiermee de exacte Kfz-Steuer bepaald worden.

Auto van de zaak!
Als u van uw Nederlandse werkgever een lease-auto heeft gekregen blijft deze waarschijnlijk op een Nederlands kenteken staan. Wellicht dat er dan beperkingen gelden voor het gebruik in Duitsland (alleen zakelijke ritten?).

Eén beperking vervalt: als u een (lease)auto op D-kenteken had (bv via uw werkgever in Duitsland) mocht u, als ingezetene van Nederland, deze auto alleen in Nederland gebruiken voor zakelijke ritten.

Wegenwacht
De ANWB-Wegenwacht helpt alleen in Nederland. Krijgt u pech in Duitsland dan zal de ADAC u niet helpen omdat u een auto met een Duits kenteken hebt maar geen lid bent. U kunt dus beter lid worden van de ADAC.

Bijkomstigheden!
Alcohol in het verkeer: Volgens de wegenverkeerswet staat er op rijden met meer dan 0,5 promille tenminste een boete van € 250, een rijverbod van een maand en vier punten bij het Verkehrszentralregister in Flensburg.

In geval van herhaling dreigt een geldboete van € 500, drie maanden rijverbod en eveneens vier punten; bij verdere overtredingen is dit € 750, drie maanden rijverbod en nogmaals vier punten.

Nog even dit: u bent verplicht een gevarendriehoek èn een verbandtrommel in uw auto te hebben. Haal deze laatste in Duitsland zodat u zeker weet dat deze aan de betreffende DIN-norm voldoet.

Het is trouwens verboden om uw auto op straat te wassen. Dus zo komt u op zaterdagmorgen niet met uw buren aan de praat.

Auto Exporteren naar Duitsland

ERROR: Content Element type "gridelements_pi1" has no rendering definition!